Povestea

Este foarte greu ca la mijlocul vietii (!) sa te mai angajeze cineva in Romania. Cu exceptia, poate, a celor de la pompe funebre.

Iar daca mai ai si doua facultati si un MBA absolvit Magna cum laude, este practic imposibil. Pai ce idiot ar angaja un superior lui? In Romania. Caci prin alte parti mai sunt si exceptii:

Dupa sute de incercari, CV-uri trimise si interviuri comise, in timp ce incercam totusi sa pun ceva pe roate si ca intreprinzator, dar in domeniul artelor (de exemplu, am scris o carte – Enciclopedia Comertului Seducator, am facut o scoala de profil in Italia, la Ravenna si am vrut sa aduc in tara arta mozaicului, am incercat si chiar reusit sa scot bani din piatra seaca), in fine, dupa atatea esecuri am luat calea pribegiei, caci trebuia cumva sa aduc si eu un ban in casa.

Asa ca prin 2016 am plecat in …U…K la munca. A fost mai rau ca in puscarie: vremea imputita, oamenii si tara la fel. Singurul gand pe care il aveam era sa fac niste bani si sa ma intorc acasa. Bine-bine, dar ce faci cu doar cu banii? Mai imi trebuia o idee.

M-am tot uitat prin stanga si prin dreapta prin toata Marea Britanie in speranta ca gasesc o afacere-ceva pe care sa o pun pe roate acasa. Shit! Toate afacerile marunte sunt indiene, pakistaneze si arabe. Afacerile mari sunt conduse de britanici si atat, caci cei care muncesc de fapt sunt romanii si polonezii. Ca sclavii… Cum sa nu fii o natiune super dezvoltata cand tu nu faci nimic si ii pui pe altii la treaba?

In fine, eram disperat.

Pe la mijlocul anului, intorcandu-ma intr-o seara de la munca la celula in care locuiam, am gasit pe jos o bucata de sarma si am inceput sa ma joc cu ea. Vazand ce lucruri imi ies din mana am inceput sa ma pregatesc de intoarcere. Astfel ca pe mijlocul lui 2017 m-am lansat in tara cu speranta ca creatiile mele vor avea cautare.

Cautare au avut, dar se cam terminasera banii acumulati in Anglia. Caci, in ciuda oricarui succes si a oricat de fenomenala este o idee, daca nu ai bani (multi, vreau sa zic!), nu poti sustine o afacere. Scule, materiale, consumabile, marketing, promovare, social media etc.

Asa ca am fost nevoit sa ma angajez, ca receptioner la un hotel de 5 stele si cand eram pe schimbul de noapte mai si lucram la sarmele mele. Dar ce sa faci cu un salariu mizer (in pofida celor 5 stele!) din care abia iti platesti gazul iarna?

La inceputul lui 2018 am mai facut inca un pas in spate, m-am intors in Bolton, am muncit pe branci pentru 4 luni, iar seara, seara de seara, dupa munca si tot weekend-ul lucram neincetat.

In mai m-am intors si cu banii necesari si cu zeci de lucrari noi si am ajuns la voi.

Cu stima,

Doru

a dream IMG_20180422_182025

Doru